Fakta om resa och boende 2017
Vi reste 2 vuxna + 2 barn (8 och 10 år) 14 december – 3 januari 2018. Vi började med att först boka resan från Sverige till Indien, därefter inrikesresorna och sist hotellen.
Sen tog vi ta i det mindre roliga, att ansöka om visum. Frustrerande och krångligt, men det måste ju göras så det är bara att tugga elefanten i små tuggor. Jag skrev ner lite tips här.
Inför resan har vi själva försökte pumpa de vi känner på information om resrutter och priser så här är lite pass it forward, vi tipsar vidare till er andra som planerar liknande resa. Hade vi rest med äldre barn och inte högsäsong så hade vi vågat chansa mer, men nu valde vi att förboka allt hemifrån.
Här är lite mer fyrkantig fakta för dig som vill ha det.
Inom Sverige
Tåg Linköping-Arlanda tur och retur: 1080kr (4 personer)
Hotel Arlanda Rest and fly ditresan: en natt 895kr (4 personer, ingen frukost)
Internationellt Flyg
Dit via Arlanda > München > Delhi och sedan hem via Mumbai > München > Arlanda
Vi bokade den internationella flygningen via Flygstolen.se efter att ha surfat runt på olika sajter. Totalt ca 25,000kr för alla fyra. Flygstolen.se har varit snabba att svara via mejl när jag har haft frågor. Något vi upptäckte när vi väl var på flyget var att vi hade behövt specificera att vi ville ha barnmat och glutenfritt. Barnen gillade inte alls vuxenmaten och jag kunde inte äta en av måltiderna eftersom det vara bara gluten. Denna förfrågan kom inte alls upp vid bokningen så vi hade behövt kontakta dem särskilt.
Det går att få billigare resa och då även direktflyg från Arlanda men… när vi googlade på flygbolag så blev vi avskräckta av Air India. Läs här om Indiens inrikesflyg. Vi flög med Air India 2008 och då gick resan visserligen bra men personalen var snäsig och otrevlig, när vi t.ex. försökte köpa en flaska vatten till vår 1-åring.
Inrikesflyg
✈️ Delhi ✈️ Bhubaneswar ✈️ Goa ✈️ Mumbai
Här valde vi Indigo Air som har bra rykte. Det landar på totalt ca 9000 SEK för inrikesresorna och då är vi 4 personer på den kostnaden.
Goa – Mumbai hade vi först tänkt ta med tåg. Det var tyvärr så obegripligt att boka on-line och när vi reser med två barn, och dessutom under den populäraste tiden på året, ville vi inte chansa. Det blev flyg och åter igen med Indigo Air.
Hotell
Indiska hotell är inte alltid öppna för att vi är fyra stycken men att vi bara vill ha en extra säng. Vi har fått mejla särskilt och förklara att vi har ett barn i dubbelsängen och vill bara ha en extra säng. Oftast ville de att vi skulle ha två rum istället.
Vi bokade alla boenden via Booking.com som vi tyckte hade fler val än Hotels.com. Booking.com har en fantastisk app där alla våra bokningar blir samlade. Supersmart! Man kunde också avboka gratis på de flesta hotell så det var bra så vi kunde boka flera alternativ om vi inte var säkra. Det har varit lite negativa skriverier om booking.com (de fifflar med priser m.m.). I Goa fick vi bekräftat att det är lite fuffens med vissa bokningar via Booking.com. Våra vänner hade bokat boende för 8000 rupier per natt via Booking. De fick en konstig magkänsla och kollade upp priset på plats, anonymt. Då var summan 2500. Så, det är bra att känna till det om appen och fundera hur man vill göra. Det går ju också att söka via appen efter boenden och därefter googla upp det boende man hittar och kontakta dem direkt och jämföra priset.
New Delhi: Hotel Shelton (1600SEK 3 nätter). Det var ett ganska sunkigt hotell och de hade fest hela nätterna som vi hörde. Kan inte riktigt rekommendera det igen.
Bhubaneswar: Hotel Swosti Premium Bhubaneswar (4400SEK). Mayfair Lagoon är populärt bland svenskar men denna gång (igen!), var det helt fullt. Alltså har vi fortfarande kvar det på vår bucketlist, det ser fantastiskt ut!
Goa: Vi blev rekommenderade delen i Goa som heter Palolem, av flera personer. Den stranden är bra då de inte har starka strömmar så barnen kan bada där utan någon fara. Först bokade vi ett ställe vid stranden Camp Sanfransisco (8000SEK 9 nätter) men sen ändrade vi oss faktiskt. Det blev ett lägenhetshotell med pool och istället för en liten hydda blev det två sovrum, två balkonger och pool: Garden Estate – Palolem Det tog någon kvart att gå från stranden dit, men det var helt ok. Det finns ofta tuk-tuk att få tag på om man inte vill gå.
Mumbai: Hotellen i Mumbai visade sig vara jättedyra! Vi nöjde oss med ett riktigt lågbudget hotell men det var ändå inte billigt.
Även om vi inte lyxat så mycket så blir slutsumman rejäl. Jag vågar inte riktigt räkna ut totalen… men nu har du som vill göra liknande resa lite uppslag och att jämföra med. Väl i Indien är det billigare än i Sverige – även om det var mycket dyrare än 2008 när vi var där första gången.