Rum i Sturefors (korttidsuthyrning)

Vi hyr ut ett rum i vår källare och vi som bor i resten av huset är två vuxna, två barn (8 och 10 år), en hund, två katter.

Sturefors ligger 1 mil söder om Linköping. I närheten finns el-ljusspår, badplats, kyrka, ICA-affär, pizzeria, trevliga promenadstråk.

Det går regelbundet bussar till stan och det tar ca. 20 min. Från resecentrum går bussar till universitetet (ca en kvart). Sjukhuset ligger på vägen in. Passar tiden så kan du ibland åka med Patrik in till Linköping centrum på morgonen. Har du egen bil så parkerar du gratis utanför huset.

Kolla busstabellerna här: https://www.ostgotatrafiken.se (sök på Sturefors till resecentrum).

Rummet och huset

Rummet har en våningssäng men det är bara du som bor i rummet. Vi hyr alltså bara ut till en person i taget, det är vad vi tycker fungerar i vår familj. Du har en egen garderob och ett skrivbord. Det finns en toalett med dusch och bastu utanför. Duschen använder vi andra på morgonen men i övrigt har du duschrummet för dig själv.

Någon enstaka period har vi två inneboende men det är i undantagsfall, och då delar ni badrum. En av er bor på en bäddsoffa i rummet intill. Detta kan ske främst i terminsstart när Linköping svämmar över av studenter som inte hunnit hitta bostad.

Det finns WiFi som du kan använda.

Sängen är bäddad med nytvättade sängkläder när du kommer och det finns badlakan att låna. Behöver du tvätta så går det att lösa. Du grovstädar rummet innan du far, vi dammsuger och byter lakan efter du har åkt.

Du har plats i kyl, frys och skafferi att använda. Du använder köket när du behöver så ibland är vi där samtidigt och ibland är du där själv.

Vi har kaffe, te, smör, olja, vanliga kryddor som du gärna får använda till rimlig mängd.

 

Själva uthyrningen

Priser från 17 juli 2017. Vi har rummet färdigt från klockan 15.00 din första dag och räknar med att du är ute före 12.00 din sista dag.

Söndag till söndag: 1500kr
Söndag till fredag: 1350kr
Fredag till söndag: 700kr
30 dagar: 4500kr

Rummet anses som bokat när du har betalat in halva hyran i förskott. Andra halvan betalar du när du kommer hit. Ingen återbetalning ges av förskottsinbetalning. Detta på grund av att vi haft några sena avbokningar och stått med tomt rum. Det är tråkigt då vi fått säga nej till flera stycken tidigare.

Husregler

Eftersom vi också bor i huset så krävs ömsesidig respekt.  Vi försöker därför att inte störa varandra sent på kvällen eller tidigt på morgonen.  Du kan inte ha gäster eller husdjur med dig. Eventuell rökning sker utomhus. Om vi upplever att du eller dina vanor inte fungerar med vår familj så måste vi säga upp din bokning med omedelbar verkan. Du får tillbaka pengarna för de nätter du inte har utnyttjat. Vi är dock vana vid att ha andra än familjen i huset så det brukar aldrig vara ett problem.

Intresserad?

Mejla pia@pianyberg.se och berätta lite om dig själv, när du behöver rummet och om du har eventuella frågor.  Vi förbehåller vi oss rätten att säga nej utan att ange orsak.

Omgivningen

Vi bor i Sturefors, 1 mil söder om Linköping. Det går bussar relativt ofta.

 

Zoo i Warszawa

Vi har varit på flera zoo runt om i världen, Kina, Dublin, London, Kolmården, Frösön m.fl. Nog för att jag för att jag förstår att djur har det bättre i frihet, men jag tror ändå de har det ganska bra på vissa zoo. Dessutom är ju vissa arter utrotningshotade så zoo är ett sätt att rädda arten på.

Zoo i Warszawa gjorde mig ledsen. Jag är inte kunnig i djurvård, men magkänslan jag fick är inte densamma som jag har fått vid tidigare zoo-besök. Jag ska kontakta några i Sverige som vet mer om djurvård och se om mina funderingar stämmer. Stämmer det ska jag kontakta en djurrättsorganisation i Polen och hoppas att de kan göra något åt saken.

Här är några exempel på varför jag fick dåliga vibbar:

  • Det luktade riktigt illa i flera inomhusanläggningar. Vet inte om det är bevis på att man inte tar hand om djuren, men det har vi inte varit med om på andra zoo.

Mycket grumligt akvarium och det luktade illa i lokalen.

  • Vad vi kunde se så hade dessa stora fiskar väldigt små akvarium att vara i. De blå strecken är reflektioner i glaset.

  • Nu vet jag inte om de får större frihet när zoo är stängt, men jag tyckte flera fågelburar såg på tok för små ut, för så stora fåglar.

  • ”Savannen” var en enda lerhög. Det kanske det är även i det fria vissa årstider, men inte ser det roligt ut? Området såg inte heller speciellt stort ut för så stora djur.

”Savannen”

”Savannen”

  • Några djur vankade på ett vis som jag tror vittnar om att de saknar stimulans. Det har jag heller inte sett på andra zoo. Dessa tre djur vankade alla, gick samma lilla rutt om och om igen. Kändes inte friskt. Klippen är inte långa, men de gick alltså dessa små rutter om och om igen.Drakägg betong

Drakägg – betong

Drakägg: betong med slät insida

Drakägg betong

Målade med vit kalkfärg på utsidan och akrylfärger insidan (gul, svart, blå).

Jag valde att inte blåsa ballongerna fullstora och så satte jag dem på burkar för att de inte skulle rulla runt.

Använd betongsmet som är mer fast än blöt och klappa den runt ballongen försiktigt. Jag sprayade med vatten varje dag i tre dagar och tog loss ballongen efter sex dagar.

 

 

 

Drakägg: med slät utsida

Inte provat själv än, men tipset är:

5 msk hobbygips + en skopa finbetong och vatten så det blir en välling.

Häll i en ballong och blås upp. Snurra tills stelnat. Pys ut ballongen försiktigt så den inte spricker. Ska du ha lock sätter du en gummisnodd på betongägget innan det torkat helt.

Här är två olika videos hur du kan göra:

Köpenhamn

Tivoli naturligtvis. Det är entré till Tivoli men kan nog ägna en heldag där vid gott väder. Strosa runt, äta gott och varierat, och naturligtvis åka alla attraktioner om man vill.

Åk en turist-busstur och få en överblick över staden.  Jag tycker detta är en kanonidé att göra, speciellt om du är där första gången och kanske bara en helg.  I turen ingår att åka till Lilla Sjöjungfrun och bussen stannar där som man kan gå av och fotografera. Det är en bit att gå dit från centrum så då får du se detta och allt annat utan större ansträngning.

Christiansborgs slot är trivsamt att vandra runt kring. Vi har inte varit inne i själva slottet (än), men gått runt omkring och sedan fikat inne på en slottsgård vid slottsbiblitoteket. Det är väldigt avkopplande om man vill komma bort från stadsstöket.

 

Äta gott

Jag som äter glutenfritt och gärna så naturligt som möjligt har aldrig haft problem på någon restaurang att tricksa ihop det jag önskar.

Här finns det flera riktigt bra restauranger: Gråbrødretorv och det ligger ju nära Ströget.  Vi har varit på fyra av restaurangerna där och är lika nöjda med alla.

Sen måste jag rekommendera Reef ‘n Beef för den som vill äta australiensk och god mat, inklusive krokodil och känguru!

För barn särskilt

Vid en av ingångarna till Tivoli finns butiken ”Build a Bear”. Kostar en slant men våra barn har verkligen älskat sina björnar och lekt jättemycket med dem. Man ger liv till ett eget valt gosedjur så kan man köpa till kläder och tillbehör.

Hugo får liv på Build a Bear i Köpenhamn

Hugo och Bella, födda i Köpenhamn på Build a Bear

 

Betong-dille

Nu har jag äntligen varit på betongkurs. Lånade en bok för några år sedan men har liksom inte kommit igång på egen hand. Det var inspirerande! Efter första träffen kändes det dock lite sådär. Lite kantigt, hårt, skitigt… När vi sedan fick plocka ur våra alster veckan därpå blev jag glatt överraskad. Det kändes verkligen superkul!

bet3

Därefter har idéer snurrat i huvudet. En förkylning gjorde att jag kunde grotta in mig i youtube-klipp och surfa runt så nu vet jag inte alls hur tiden ska räcka till för allt spännande som finns att göra… fler förkylningar?

APROPÅ FORMAR…

Skulle sätta ljus i förra årets betongpresent. Men det gick inte! Tydligen har alla företag gjort om standarden för värmeljusen nu. Lite synd på så fin form. Kanske man kan pilla bort metallhöljet så att det går i? Eller slipa hålen på något vis?

bet7

VÄLKOMMEN TILL MIG, PIA NYBERG

Välkommen till min egen plats på nätet. Här har jag bloggat om än det ena, än det andra. Nu är bloggen borttagen, men känner jag mig själv rätt så kommer den tillbaka. När exakt det blir återstår att se så ni får hålla till godo med att klicka in till någon av mina dagliga verksamheter:

En del av min vardag går att driva två verksamheter för massage, hälsa och skönhet. Boka gärna in dig på en behandling hos mig eller mina kollegor i Sturefors eller på Ågatan i centrala Linköping. Mer info här: www.PiasMassage.se

Jag är både social och ensamvarg så en annan del av min vardag behöver gå till att vara för mig själv. Då gör jag till exempel nya hemsidor. Det kan du läsa mer om på www.Poden.se

Mitt intresse för hälsa och mitt behov av att få nörda ensam att lett mig till att driva en webshop. Här finns snällare och renare produkter än den vanliga dagligvaruhandeln. Välkommen att handla på www.PiasWebshop.se 

Pia Nyberg

Essy

Jag är uppvuxen med blandras och har sedan haft rasrena hundar (labrador och schnauzer). Efter år av längtan från dottern, och diskussioner om/hur/när/vad så blev det till sluten liten blandis. Jag veeet vad många rashundägare tycker om blandisar, men nu blev det så här och det är noga övertänkt. Blandningen är 50% Tibetansk spaniel, 25% Lhasa apso och 25 % Japanise chin. Det passar oss perfekt! Liten så alla i familjen kan hålla den. Med tanke på bakgrund och föräldrar så blir hon förhoppningsvis inte väldigt skällig och kommer att gilla att vara både  aktiv och att ta det lugnt.

Helgen innan sportlovet kommer hon hem. Jag ska anpassa mitt schema så jag kan vara med henne mest hela tiden plus varvat med några timmar hundvakt ibland (vem vill dagtid?). Devika kommer gå själv hem från skolan någon gång i veckan så jag kan jobba eftermiddag. Vi ska från början träna på att hon ska vara själv men jag har en tanke om att ha med henne ibland till personalrummet på jobbet. Måste kolla upp lite regler och klura på om jag vill ha det så alls. Hur som helst kan jag ju lägga schemat fritt så det kommer aldrig bli långa stunder själv för henne. Dessutom finns ett hundpensionat/dagis nära här om det kniper så vi har alla förutsättningar för att erbjuda Essy ett bra liv.

Valpar är helt underbara, men jag föll verkligen handlöst för Essy! Hon stod och väntade vid gallret när vi kom, hennes syskon sov. Bara det liksom ♥

image image

image image

image image

(Alexander har inte skadat ögat, han tränar det)