Betong – grunderna

Betong – grunderna

Mina minnesanteckningar längs vägen.

Välj form

Använd kartonger, burkar, annat som finns hemma. Tänk på att lite flexibilitet är nödvändigt för att kunna få ut betongen.

img_0564  img_0561

Smörj formarna

Det går att smörja med vanlig rapsolja/matolja men vattenblandad formolja (finns hos t.ex. WS Form) minskar bubblorna något.

Använd inte formolja till silikonformar.

Gummiformar sköljer man snabbt av med vatten innan man häller i betongen.

Välj betong

Typ av betong beror på vad du ska göra.

Finbetong t.ex. från Weber eller Bygg Max är en bra början. Klarar utomhus och finns på många affärer i Linköping. I en annan stad kan det vara lättare att hitta ett annat märke. Denna betong har ballast 6 mm vilket betyder att kornen är max 6 mm stora. Webers finbetong har frostskydd men om det kommer regn, och sedan is direkt efteråt kan det ändå spränga sönder ett projekt.

Grovbetong har t.ex. ballast 12 mm.

Flytspackel går fort att bränna, bara några timmar. En del tycker att den inte klarar frost lika bra, andra tycker inte det är några problem alls. Den är 3-4 gånger dyrare än finbetongen.

Hobbybetong som en del pysselaffärer har, är säkert bra, men väldigt dyrt jämfört med finbetong.

Blanda betong

Använd munskydd! Hink och spade funkar till mindre satser. Gör ett streck i smeten. Skaka. Om det går ihop utan att först vattnas är den klar. Den ska vara som en gröt.

Det finns billiga betongvispar på t.ex. Biltema som man kan sätta i skruvdragaren om man vill använda för större smetar – eller om du tycker att röra är tungt och tråkigt. När du blandat färdigt: blanda lite till! Häll i en skvätt diskmedel i betongen så blir det färre bubblor.

Häll i betongen

Överfyll inte, då blir det mer att slipa efteråt. Använd plastlock, kartong, betongnät som stöd. Mer om olika stöd för betongformen, läs här.

img_0565

VäntaN

När betongen har brunnit färdigt varierar med årstid och temperatur. Fintbetong: 2-3 dagar. Flytspackel torkar på bara någon timme eller två.

På sommaren måste projekten vattnas för att inte spricka i värmen. Sommartid är det också extra viktigt att täcka med plast så vattnet inte dunstar för fort. Vattna minst dagligen men anpassa efter temperatur.

Resultat

Det blir en väldigt fin och blank yta på de alster som haft plastformar med betongolja. Se hjärtana till höger, nedre kant. Oljan ska inte användas på silikon.

bet3

På bilden ser alstren ganska mörka ut då de är nyförlösta. Det är inspärrad fukt i formen som ger det mörka men det torkar fort i luften och ljusnar.

Slipning

Det är viktigt att få bort kanter så man inte skära sig. Använd våtslippapper som man använder tillsammans med vatten. Det gör att det inte dammar så mycket. Det är väldigt mjukt att slipa med detta, trots att betongen är hård.
”120” brukar räcka till gjutskägget. ”600” går bra för att jämna till ytan.

MÅLA

Behåll alstret som det är – eller måla det. Det finns många metoder och effekter att jobba med. Läs mer här.